Donner Kebab

President Bush wil niet dat Amerikaanse onderdanen worden berecht door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, het belangrijkste gerechtelijke orgaan binnen de Verenigde Naties, omdat hij geen vertrouwen heeft in de onpartijdigheid van dat Hof.
Nu heeft Amerika gevraagd om uitlevering van een import-Nederlander, die hier al vervolgd wordt en al bijna voor de rechter stond. Minister Donner wil Amerika tegemoet komen, zie Elsevier: Donner levert verdachte terreur uit aan Amerika.
Dezelfde minister Donner wil het goedpraten, verheerlijken of ontkennen van terreur voortaan bestraffen met maximaal een jaar gevangenisstraf. Wie terroristische misdrijven ontkent, berokkent de maatschappij ernstige schade, vindt hij; zie Elsevier of de Volkskrant.
Daar heeft hij misschien wel een beetje gelijk in, maar hoe maak je dan het onderscheid tussen een theoretische discussie en het propageren van kwalijk gedachtengoed?
Waar ligt de grens tussen vrijheid van meningsuiting en opruiing?
De Volkskrant heeft een peiling gedaan wat de gevolgen kunnen zijn: Goedpraten terrorisme bestraffen?. Eén citaat hieruit: Maarten van Rossem: ‘Van de Eerste Wereldoorlog is bekend dat beide kanten gruwelijke dingen over elkaar vertelden die achteraf niet waar bleken. Recenter: Ik herinner me dat er een hele hoop gedoe was over de massavernietigingswapens van Saddam Hussein. Wie zich goed informeerde, wist dat daar niets van waar was, en ik behoorde tot de kleine groep die dat ook zei. Onder de nieuwe wet van Donner zou ik dan strafbaar zijn.’
Gaan we op deze manier hier in Nederland de goeie kant op? We willen het terrorisme toch bestrijden, juist om de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat te handhaven?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s