Kwetsen

Mensen kunnen elkaar kwetsen met taal of gedrag.
Het hoeft niet zo te zijn dat degene die kwetst dat met opzet doet. Hij kan heel respectabele opvattingen hebben, die door iemand anders als kwetsend worden ervaren.
Je zou dan kunnen stellen dat degene die zich gekwetst voelt, zichzelf kwetst, omdat hij niet genoeg sociale tolerantie heeft voor andere dan zijn eigen opvattingen.
Het vaakst komt het voor dat iemand roept gekwetst te zijn doordat over zijn religieuze opvattingen anders wordt gesproken dan in zijn eigen kring wordt gedaan. Kennelijk zijn religieuze opvattingen dus erg kwetsbaar: hoe zou dat komen?

Ik zelf voel me het vaakst gekwetst door mensen die mij hun religieuze opvattingen willen opdringen, met bijbehorende leefregels. Ook als dat niet direct op mijzelf gericht is.
Je hebt moslims die “de vijanden van de Islam willen bestrijden”. Maar je hebt ook christenen die op allerlei manieren de rest van de wereld hun normen willen opleggen.

Donner wou in november 2004 de door zijn opa in 1932 ingevoerde wet op de “smalende godslastering” afstoffen. Drie vliegen in één klap: moslims en heidenen mogen de christenen niet langer “pesten”, de maden en wormen van JP&Co worden weer gevoederd, en columnisten en cabaretiers mogen moslims en christenen niet meer straffeloos aanzetten tot nadenken over wat ze nu eigenlijk geloven. Gelukkig heeft dit voorzetje een boemerangeffect gehad.

Een gebedsgroep uit Bergum heeft actie gevoerd om het jaarlijkse hardrockfestival Waldrock aldaar verboden te krijgen, omdat er met satanische krachten zou worden gespeeld. Toen ze hun zin niet kregen klampten ze festivalgangers aan om ze te overreden niet te gaan of ze te “bekeren”.
Een aardige discussie, inclusief een “bekeerde metalrocker”, vind je in dit forum.
Jaja, God is almachtig, maar Satan is sterker: ijzersterke logica…!

En de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) moet zich zowaar anno 2005 verdedigen (“CPNB ontkent duivelse praktijken”) tegen middeleeuwse opvattingen van de Vereniging Bijbel & Onderwijs: “Er komt weer een nieuwe school bij in Nederland. […] Kinderen gaan toveren […] Zij kunnen leren hun paranormale krachten te gebruiken voor het halen van goede cijfers of het beïnvloeden van de leerkrachten.”
Dit vanwege het Kinderboekenweekthema 2005: De Toveracademie – boeken vol magie. In de CPNB-lessuggesties voor het onderwijs wordt bijvoorbeeld gewezen op de eigentijdse sprookjes van Roald Dahl en Paul Biegel en op spelmogelijkheden met zogenaamde onzichtbare inkt.

Wat ik hiervan vind? Kwetsend!
Hoe achterlijk moet je zijn om, in 2005 in een ontwikkeld land als Nederland, met dergelijke opvattingen rond te lopen en in een serieus bedoeld epistel (voorbeeld van een open brief voor ouders van schoolkinderen) op te schrijven?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kwetsen

  1. Erwin zegt zegt:

    Dit is het recht van mens tot evolutonair te worden ontnemen. Achteruitgang is vooruitgang en andersom is ook waar, maar stil blijven staan bij een gedachte die goddelijk oud is helpt niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s