Netjes?

In de loop der jaren kunnen opvattingen nogal drastisch veranderen.
Vroeger (“opa vertelt”) werd gedacht dat het goed was om veel spek en vet te eten. Daar werd je sterk van en je weerstand werd er door opgebouwd, vond men.
Moet je nu eens om komen.
Het denken over onderhoud van bossen en natuurterreinen is ook onderhevig aan verandering. Vroeger werd door Staatsbosbeheer bij wijze van spreken elke gevallen tak direct weggehaald, want dat stond zo slordig. En omgewaaide bomen konden natuurlijk onmiddelijk te gelde gemaakt worden.
Tegenwoordig beseft men dat een dergelijke aanpak het uitsterven van veel dieren- en plantensoorten tot gevolg heeft, omdat bijvoorbeeld bepaalde elementen uit de voedselketen dood hout nodig hebben. Als huisvesting, voedsel of overwinteringsplaats.
Staatsbosbeheer laat daarom al jaren omgewaaide bomen liggen en zieke bomen staan, en zorgt er desnoods voor dat er bomen doodgaan als er niet op een andere manier genoeg dood hout ontstaat.
In Amerika blijkt die aanpak “nieuws” te zijn: Associated Press wijdt er een heel
artikel
aan. Het gaat hier om het redden van een zeldzame spechtensoort, waarvan men dacht dat die al verdwenen was. In een bepaald natuurgebied laat men bomen doodgaan om als voedsel te dienen voor de kevers die als voedsel dienen voor die specht.
Door dit artikel kwam een associatie bovendrijven naar een boekje met citaten. Een uitspraak van Adlai Stevenson over Richard Nixon: “Hij is het soort politicus die een sequoia zou omhakken en dan op de stronk klimmen om een toespraak te houden over natuurbehoud.”
Nu snap ik pas hoe zo’n goeie president die Dick Nixon was!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Netjes?

 1. Erwin zegt zegt:

  IK geloof niet in nieuwe systemen. Vroeger deed een wasmachine het gewoon 20 jaar, en hoe oud zijn Juliana en Bernhard geworden? En vroeger was het niet zo gehaast, niet zo fastfood. Vroeger wist men nog iets van bomen en natuur, dat wil ik er eigenlijk mee zeggen. Men wist wat giftig was en wat ziek. Wat weten wij nu nog. Wij horen het van toen en die weer van die en zo onthouden wij weer steeds minder in deze GSM-wereld, want als het niet ge-SMSt is dan is het delete. Is jammer. Leve de oprechte specht en niet als ringtone.

 2. Karin zegt:

  Je hebt echte natuurmensen (lees: die zijn in die omgeving opgegroeid) en je hebt theoretische natuurmensen (lees: import die het de echte natuurmensen wel even zullen vertellen…).. Zei zij als echte Drenth en met respect voor de natuur is opgegroeid en een weggegooid blikje of pakje sjek gewoon uit de berm vist om thuis in de container te gooien…

 3. Dwarsbongel zegt:

  @Karin: Pluim! Ik snap die mensen niet die wel volle pakken frisdrank tot ver in de natuur kunnen meeslepen, maar het niet kunnen opbrengen om de lege verpakking mee terug te nemen.
  @Erwin: Het is de kunst een goede balans te vinden tussen het goede oude, en de nieuwe verworvenheden, en je niet gek te laten maken door de waan van de dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s