Beetje depri?

Er zijn mensen die denken dat depressiviteit een keuze is die je zelf maakt. En daarom denken ze iemand die daaraan lijdt, te kunnen genezen door hem/haar eens even duidelijk te vertellen hoe het wèl moet.
Jammer dan van de goede bedoelingen, dat werkt averechts, in extreme gevallen zelfs desastreus: onbegrip als oorzaak van zelfmoord, want depressieve mensen hebben een slecht zelfbeeld, en dat maak je alleen maar erger door te vertellen dat ze het helemaal verkeerd doen.
Depressiviteit is iets anders dan “even een dipje”, of een zwartgallige dag. Het is een aanhoudende somberheid, waarbij je pas begint te spreken van een echte depressie als het aan bepaalde criteria voldoet.

Depressie is een ziekte, geen zwakte.
Dat er veel mensen aan lijden kun je afleiden uit het aantal serieuze websites dat er aan gewijd is. Goed om te weten dat je niet de enige bent die er mee kampt.
Het is niet een ziekte die je eenduidig kunt analyseren aan de hand van populaire boekjes. De mogelijke symptomen zijn zeer divers, ook lichamelijke.
Ook de oorzaken verschillen sterk van persoon tot persoon. Daarvan lijken problemen in de relationele sfeer (“met elkaar geen vrede, zonder elkaar geen leven”) of in de werksituatie (b.v. te lang een te hoge werkdruk) nog het gemakkelijkst op te lossen, omdat die de meest “tastbare” oorzaken hebben. Helaas blijven die situaties vaak veel te lang bestaan voordat er iets aan gebeurt. Traumatische (jeugd)ervaringen zijn al moeilijker, omdat die niet terug te draaien zijn, alleen hopelijk “hanteerbaar” te maken (A: “Laat dat verleden nou eens los”; B: “Ik wou dat dat verleden nou eens ophield mij te achtervolgen”). De oorzaken van depressiviteit kunnen ook erfelijk zijn. En vaak is het een combinatie van oorzaken.

Er worden verschillende soorten behandelingen toegepast, vaak een combinatie van medicijnen en gedrags- of gesprekstherapie. Ik weet uit eigen ervaring dat je een therapie moet vinden die bij jou past, maar omdat je niet weet wat er allemaal is en hoe het werkt, is het van toeval afhankelijk of je de therapie vindt die het beste bij jou past. Bovendien ben je op dat moment erg kwetsbaar en afhankelijk.
Doe hier de depressiezelftest.
Hier tips voor als je depressief bent, van het NFGV – Depressie Centrum.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Beetje depri?

 1. Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Nog steeds is het zo dat ziektes van de geest afgedaan worden als aanstellerij of manipulatie.

  Het is van het grootste belang dat elk probleem wat maakt dat een mens ongelukkig is, door welke oorzaak dan ook op een zeer serieuze manier behandeld wordt..

  Depressiviteit is een signaal dat er iets mis is, net zoals lichamelijke pijn. En waarom zou je hoofdpijn wel behandelen en zielepijn niet?

 2. faya zegt:

  Goed stuk, ik spreek ook uit ervaring en de omgeving kan het ook niet begrijpen als ze het zelf niet hebben meegemaakt. Dat moet je zelf dan voor ogen houden als zij denken dat je het fout doet. Maar dat is niet altijd even makkelijk….

 3. Erwin Troost zegt:

  Ik ben niet deprie, maar ben bang voor mezelf, wanneer ik de test ga doen.

 4. @Erwin Troost: troost jezelf door de test te doen, het viel mij althans alleszins mee..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s