Vergrijzing

Ouderen moeten langer werken van Balkenende & Co.
Om de gevolgen van de vergrijzing te beheersen.

Terwijl er hele generaties jongeren thuiszitten, omdat die niet aan werk konden komen toen ze van school kwamen. Ze werden bijvoorbeeld (praktijkvoorbeeld!) geadviseerd: “Dat beroep moet je doen, daar is heel veel vraag naar.” En als ze klaar zijn blijkt er zelfs geen stageplaats beschikbaar!
Ze willen wel werken, maar ze hebben geen werkervaring, en werkgevers vinden hen nu te oud voor een beginnersplaats. Dus krijgen ze ook nooit werkervaring, en worden dusdanig depressief dat ze geen spatje zelfvertrouwen meer hebben.

Ouderen worden er door de werkgevers het liefst uitgeschopt, wat Balkenende & Co ons ook willen doen geloven.
– Omdat ze niet direct lopen te juichen als pas afgestudeerde managers weer eens achter de nieuwste organisatorische guru aanrennen, een verhaal dat zij al -tig keer in evenvele vormen hebben zien langskomen, en weten dat het gebakken lucht is voor het werk dat gedaan moet worden.
– Omdat ze niet meer met grote trots over al hun eigen prestaties in het rond lopen te kraaien. Die fase hebben ze al gehad en ze weten wat hun bijdrage waard is.
– Omdat ze niet veel drukte maken, maar gewoon hun werk doen, lijkt het of ze minder presteren.
– Vooral door onredelijke psychische druk van onervaren leidinggevende snotneuzen zitten ze wel eens ziek thuis.
Het beleid van dit kabinet legt een grote financiële druk op ouderen om langer door te werken, zonder dat er effectieve maatregelen worden genomen om werkplekken voor die mensen te scheppen of zelfs maar te behouden.

Integendeel, de afbraak van werkgelegenheid gaat gewoon door. Als de economie aantrekt, ontstaan er niet meer banen in Nederland, hoogstens in het voormalige oostblok of in Azië of Afrika. De rest wordt weggeautomatiseerd. Maar we hebben toch een kenniseconomie?
O. Verwacht men van een ongeschoold fabrieksarbeider van 55 dat die zich laat omscholen tot software-analist of website-ontwerper?

Ik denk dat de verborgen agenda een heel andere is: demotiveer de generaties, die dit land na de tweede wereldoorlog weer hebben opgebouwd, zodanig dat ze in een diepe depressie raken en zichzelf om zeep helpen.
En ik moet nog zien hoeveel van de generatie van dit kabinet er de 40 arbeidsjaren vol maken. Eerst tot na hun dertigste gestudeerd op kosten van de grijze generatie van nu (die die kans niet kreeg omdat ze als tiener al moesten beginnen te werken) en ze nu in het verdomhoekje zetten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Vergrijzing

 1. Pasula zegt:

  Helaas is “oud” voor werkgevers vaak al tussen de 35 en 45 jaar…

 2. Dwarsbongel zegt:

  @Pasula: klopt, een collega van me sprong 20 jaar geleden al een gat in de lucht, toen hij (na vele mislukte pogingen) op z’n 37ste nog een nieuwe baan vond. En die had een academische opleiding, maar dan in de techniek…

 3. Marijke zegt:

  Ik kan alleen maar zeggen, laat je niet gek maken, maar maak wat je er nog van maken kunt, zonder je te laten deprimeren door alle misstanden in deze maatschappij.

  Elke dag geeft nieuwe kansen, kijk naar werk wat je wel kan en wil! doen en geniet van alle mooie dingen die er ook zijn. Kortom, neem je leven in eigen hand en vecht voor je geluk waar je gewoon recht op hebt.

  Ds. Marijke

 4. Niklas zegt:

  @Marijke: Hoe ben jij ineens dominee geworden????

 5. Marijke zegt:

  Ach, zo voelde ik mij tijdens het schrijven van mijn reactie..

 6. Opa-Buiswater zegt:

  Hear hear !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s