Beschaving

De massavernietigingswapens van Saddam Hussein, die als motief waren opgevoerd voor de oorlog in Irak, zijn nooit gevonden.

Een golf van ongeloof en verontwaardiging ging door de wereld toen de vernederingen van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen bekend werden. Eerst werden de misstanden in alle toonaarden ontkend, vervolgens werd het “een incident” genoemd.

President Bush weigert stelselmatig om het Internationale Strafhof te erkennen: Amerikanen mogen niet door dat Hof worden beoordeeld, omdat dat Hof politieke motieven zou hebben.

Op Guantanamo Bay houden de Amerikanen zonder proces mensen vast, sommigen al vanaf de inval in Afghanistan in 2001, onder het mom dat het terreurverdachten zijn. Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties mogen niet vrijuit spreken met de gedetineerden.

De stafchef van de Amerikaanse vice-president lekte de naam van een CIA-agente om haar man, een voormalig ambassadeur, een hak te zetten. Die maakte vóór de inval wereldkundig dat er foutieve informatie werd verstrekt als motivatie voor de inval in Irak.
De stafchef heeft meineed gepleegd bij het onderzoek naar deze zaak. De stafchef speelde achter de schermen een belangrijke rol bij de beslissing tot de inval in Irak.

Op 31 oktober zijn ongeveer 40 mensen omgekomen door Amerikaanse luchtaanvallen bij de stad Karabila. Een woordvoerder van een ziekenhuis zei dat onder de slachtoffers veel vrouwen en kinderen zijn. Ook repte hij van 20 gewonden.
Een Amerikaanse militaire woordvoerder liet weten dat een precisiebombardement is uitgevoerd op een huis van een leider van al Qaida. Hij zei dat daarbij alle voorzichtigheid in acht is genomen om te voorkomen dat er burgerslachtoffers zouden vallen.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder heeft ontkend dat bij een offensief in november 2004 in de stad Fallujah in Irak fosforbommen zijn gebruikt. De Italiaanse TV-zender RAI zond een documentaire uit over de inzet van fosforbommen tegen burgers. In de documentaire werden foto’s getoond van lijken met ernstige brandwonden. De als oud-militair geïdentificeerde Jeff Englehart repte in de documentaire van de inzet van fosforbommen. Hij sprak over ,,verbrande lichamen, verbrande vrouwen en verbrande kinderen”.
Het gebruik van fosforbommen is volgens een internationaal ontwapeningsverdrag verboden. De Verenigde Staten hebben dit verdrag niet ondertekend.

Ik vraag mij af of dit de manier is om in dat gebied democratie en beschaving te brengen, want dat was toch de bedoeling?
Ook “wij” doen hier aan mee: Balkenende zal wel gedacht hebben: Bush is ook een Gristen, dus dat moet wel goed zitten. Normen en Waarden, weet je wel…?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Beschaving

  1. Erwin Troost zegt:

    De wapens zijn nu toch te bezichtigen?

  2. Erwin Troost zegt:

    En als je maar vaak genoeg ‘normen en waarden’ blijft roepen dan is daar ook geen respect meer voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s