Rita Verdonk haalt weer eens de krantenkoppen

Minister Verdonk wil in heel Nederland op straat alleen nog Nederlands horen, want volgens haar wordt het gevoel van veiligheid van de autochtone Nederlandse bevolking ondermijnd door mensen die praten in een niet door iedereen begrepen taal.
Het idee haalt ze uit de Burgerschapscode (pdf-document) van de Gemeente Rotterdam. Een citaat daaruit:
Waar houden we ons aan?
1. Nederlands is de gemeenschappelijke taal van Rotterdam. In het openbaar spreken we
Nederlands – op school, op het werk, op straat en in het buurthuis.
2. Het is onze verantwoordelijkheid om het Nederlands voldoende te beheersen, of anders
om dat te leren.
3. Wij voeden onze kinderen grotendeels in het Nederlands op, zodat zij volop kansen hebben in onze samenleving.

Ik herinner me nog, met een grote grijns, dat ik als jonge vent met mijn broer in Rotterdam liep. We waren er op vakantie en probeerden, op een niet al te opdringerige manier, de aandacht te trekken van een paar meisjes. We liepen achter ze en maakten wat grappen in ons eigen Drentse dialect. Ze hadden ons inderdaad opgemerkt, want ze zagen plotseling een heel interessante etalage, en even later liepen ze achter ons. We hoorden ze tegen elkaar giechelen: “Volgens mij zijn het Duitsers…”

Oke, dus als twee Friezen of Limburgers nu samen naar Rotterdam gaan, kunnen ze maar beter oppassen dat daar ze niet in hun eigen taal met elkaar praten. De “Hollanders” zouden het eens niet kunnen begrijpen, en dan zijn de gasten dus strafbaar.
En dat wil Verdonk nu in heel Nederland invoeren.
Maar wat doen we dan met Rotterdammers en Amsterdammers, die ook in Friesland (waar de tweede officiële taal van Nederland gangbaar is) hun eigen dialect blijven spreken?

Een citaat van Herman Finkers uit Algemeen Dagblad 1986:
Wanneer iemand uit Stadskanaal in Amsterdam niet aanslaat dan komt dat omdat het een boerenknuppel is uit Stadskanaal, terwijl als iemand uit Amsterdam niet aanslaat in Stadskanaal dan is de reden dat die mensen in Stadskanaal geen cultureel niveau hebben.”

Dit voorstel doet me denken aan het Spanje onder dictator Franco, waar regionale talen, zoals het Catalaans en Baskisch, strikt verboden waren. Wat dus een enorme weerstand tegen de centrale regering heeft opgeroepen onder de regionale bevolking.
En daarmee doet Verdonk me weer eens denken aan een buldozer met oogkleppen op en een beklemde stuurinrichting.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Rita Verdonk haalt weer eens de krantenkoppen

  1. Harma zegt:

    Verarming onder dit kabinet is een bijna dagelijks verschijnsel. Nu ook al taalverarming? Juist de veelheid aan dialecten en ook straattaal is een kenmerk van cultuur. Moeten we nu ook stoppen met het lezen van oude gedichten? Die zijn vaak geschreven in een taal die ver afstaat van het hedendaagse Nederlands. Als geboren Drent wonend in West-Friesland geniet ik elke dag van het zangerige taaltje dat hier gesproken wordt. Ik vind het een verrijking om andere talen en dialecten te leren en te spreken, maar vrees dat dat straks alleen nog maar illegaal kan. Misschien heeft het dan toch nog een goede kant en zijn we straks allemaal illegaal. En ons allemaal uitzetten, dat lukt zelfs Verdonk niet. Wie moet zij dan nog de wet voorschrijven. Misschien voor haar een reden om te vertrekken naar een heel ver buitenland, als ze haar daar willen hebben tenminste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s