Mode

Is het inmiddels ook bij jou doorgedrongen? Dat je overal twee van moet hebben?
In alle vensterbanken staan voor elk raam telkens twee gelijke dingen naast elkaar.
Sommige mensen hebben dat tot in het extreme doorgevoerd, drie paren van gelijke dingen naast elkaar, en als je binnen genood wordt, dan zie je ook daar alle attributen paarsgewijs opgesteld. Geen enkel uniek ding meer, nee, alles paarsgewijs.
Hoe lang is deze obsessief aandoende gewoonte al aan het oprukken? Wie het weet mag het zeggen. Het zal wel ooit als suggestie in een damesblad hebben gestaan, omdat het toen iets was waarmee je je kon onderscheiden.
Toen werd het mode. Mode eindigt nogal eens in een obsessie om mee te doen met de gangbare mode, zonder al te veel eigen smaak te tonen.
Geen eigenheid, nou ja, een klein beetje in de keuze van twee witte tweeëntwintig centimeter hoge vaasjes in plaats van de gepubliceerde twintig centimeter hoge, omdat dat nog een beetje méér van dezelfde mode is. Twee gelijke potjes met twee gelijke plantjes, en als de een wat weliger tiert dan de andere worden ze samen weggepleurd.
Twee tweeëntwintig centimeter hoge gietijzeren vogels in plaats van de twintig centimeter hoge op de foto. Let wel, het moeten exact gelijke vogels of vaasjes zijn, ze mogen niet uniek zijn, dus geen artistiek product maar industriëel.
Ach, het idee op zich is interessant, maar toont niet die klakkeloze navolging alleen maar hoezeer dit volk de eigen creativiteit ondergeschikt maakt aan een dubieus verschijnsel als “mode”?
Kortom, is van het begrip mode nog iets anders overgebleven dan de zoveelste impuls voor de dwangmatige consumptie van steeds andere industriële producten?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

8 reacties op Mode

 1. Nico zegt:

  Het kan ook een behoefte naar balans zijn, stabiliteit is nu eenmaal iets waar het bij de mens en in de natuur om draait, maar ook in kunst speelt het een rol. EN een symmetrische voeding in een elektronisch systeem heeft vele voordelen.

 2. Dwarsbongel zegt:

  @Nico: Ik heb zelf symmetrische voedingen ontworpen, waarbij de symmetrie van zowel spanning als stroom nauwkeurig in de gaten moest worden gehouden. Daar is zelfs wel eens wat van gepubliceerd.
  Waar het mij om gaat: het massaal en klakkeloos volgen van een eenmaal geïntroduceerd verschijnsel, en dan ook nog denken dat men creatief is, terwijl men alleen de portemonnee van de handelaren vult…

 3. Alternater zegt:

  Ik mis eigenlijk nog,
  je tweede web-log…

 4. Dwarsbongel zegt:

  @Alternater: Die URL was al bezet, maar je kunt ‘m altijd nog in twee vensters tegelijk openen…

 5. Alternater zegt:

  De brutaliteit, wie had die URL dan ingepikt?
  Maar mag het ook in 2 tabjes, want ik gebruik natuurlijk wel Firefox, als alternatieveling.

 6. Dwarsbongel zegt:

  @Alternater: vroeger hield ik het met Netscape, maar MS heeft me gekaapt door Explorer in te bouwen in Windows.
  Met Firefox heb ik geen enkele ervaring, nog nooit in functie gezien zelfs. Heeft die een ander woordenboek?

 7. sonja zegt:

  deze symmetrie is al heel lang aan de gang hoor…
  hahahaha….je komt er wel heel erg laat achter.

 8. Dwarsbongel zegt:

  @Sonja: Nee, ik observeer dit verschijnsel al heel lang. Maar onlangs kwam ik bij iemand in huis, waar het tot in het absurde was doorgevoerd. En het is inderdaad als zó lang aan de gang, dat je het bijna nergens meer anders ziet, dus als je origineel wilt zijn, moet je die kettingreactie doorbreken. Zie b.v. ook mijn log over de Budweiser Frog, ook zo’n ketting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s