Slobodan Milosevic

Milosevic is dood; is hij vergiftigd?
Mijn eerste reactie: Ja, door het gif dat zijn brein al jaren heeft geproduceerd.
Maar nu wat zakelijker. Veel mensen hadden hem graag veroordeeld gezien door het Joegoslavië Tribunaal, maar de zaak is nu formeel gesloten.
Is het niet vreemd: Milan Babic, een belangrijke getuige, ruim een week eerder, ook dood in zijn cel gevonden, met de conclusie: zelfmoord?
Nu is Milosevic bezweken aan een hartaanval, maar er zijn stoffen in zijn bloed gevonden die duiden op een middel tegen ziekten waaraan hij niet leed, maar die de werking van medicijnen die hij wel nodig had, teniet deed.
Eerste vraag: heeft hij dat zelf ingenomen of is hem dat toegediend zonder dat hij het wist?
Welk belang had hij zelf om zijn gezondheid te traineren of om zelfs voortijdig dood te gaan? Hij erkende het recht van het tribunaal niet om hem te beoordelen en heeft er alles aan gedaan om de rechtsgang te dwarsbomen. Ook in de sfeer van zijn gezondheidstoestand. Vond hij dat hij voldoende redenen had om tot aan de dood toe zijn eigen gezondheid te ondermijnen? Hoe zag hij zijn toekomst?
Wie zouden er belang bij hebben om de procesgang voortijdig beëindigd te zien door de dood van Milosevic?
Wie kon door de waarheidsvinding in dit proces zelf in een moeilijke(r) positie komen? Wie kan er vrijuit gaan nu dit deel van deze beerput gesloten is? Oude maatjes van hem, die nog op vrije voeten zijn, of corrupte circuits rond de voormalige machthebbers? Hoe vaak wordt er niet bericht over “criminele bendes uit het voormalige Joegoslavië”?
Waarom slaan de Russen nu zo’n wantrouwende toon aan? Waarom wilde Milosevic zo graag naar Rusland voor medische bijstand en waarom wilden de Russen hem zo graag daar hebben? Hebben die iets te verbergen, zoiets als heimelijke steun bij etnische zuiveringen? Milosevic’s vrouw en zoon lopen vrijelijk rond in Moskou en omgeving terwijl tegen hen ook arrestatiebevelen actueel zijn of waren. De informatie over die zoon schept bepaald niet het beeld van een fatsoenlijk staatsburger.
Of zou de CIA opdracht hebben gekregen om het Internationale Gerechtshof in diskrediet te brengen, zodat gemakkelijker vol te houden is dat het Hof niet in staat is om objectief over Amerikaanse onderdanen te oordelen, ook al plegen ze hetzelfde soort feiten als soldaten uit andere landen?
Zijn er andere instanties of regeringen die liever niet zien dat de waarheid over het uiteenvallende voormalige Joegoslavië uitgeplozen wordt?
De speculaties rijzen de pan uit, en dat zal ook wel zo blijven. Zeker zolang er nog oorlogsmisdadigers zijn die door verblinde sukkels als helden worden vereerd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s