Colorado 1958

Coloradokever

Plaag coloradokever (RTV Drenthe – 15-8-2006)
WIJSTER – Er heerst momenteel een Coloradokeverplaag in Drenthe
Door het warme weer komen de beestjes in enorme hoeveelheden voor. De kever heeft het vooral voorzien op aardappelpercelen. Ze vreten het blad op waardoor de aardappelplant niet meer groeit. De larven van de kever zijn goed te bestrijden, maar de kever zelf aanpakken is gecompliceerder. En hoewel het natte weer nu zorgt voor een grote sterfte onder de larven, komt dat volgens Pim van de Griend van het Hilbrandslaboratorium voor veel boeren te laat.

48 jaar eerder

Hylke had een vrije woensdagmiddag. Nou ja, vrij? Eigenlijk moest hij hard aan het leren voor de moeilijke repetitie van morgen. Toch was hij nu in de tuin bezig, zeer tegen zijn zin.
Zijn moeder was hem komen vertellen dat zijn stiefvader dat van hem eiste. Dat kwam de man nooit zelf vertellen. Maar als zijn zin niet vlug genoeg gedaan werd, dan reageerde hij dat altijd op een onberekenbare, driftige manier af.
Bij wijze van compromis was Hylke nu eerst maar naar de tuin gegaan, dan zou hij na het eten wel gaan leren in plaats van nog even met de andere pubers rond te hangen.
Hij wilde er zo graag bij horen, maar het lukte maar gedeeltelijk. Van enig kind was hij ineens de op twee na jongste van 10 kinderen geworden.

Hylke vroeg zich af of het klusje waar hij nu mee opgezadeld werd, ooit aan een van de andere kinderen was opgedragen.
Er zaten er Colorado-kevers op de aardappels. Die moesten er af. En zijn stiefvader wist daar een goede manier voor. Hylke moest met een oude, roestige combinatietang het aardappelveldje in om ze één voor één dood te knijpen.

Om meerdere redenen was het onbegonnen werk. Er waren er teveel. Voor elke kever die Hylke doodkneep leken er wel 10 nieuwe in de plaats te komen. En het was een bijzonder onsmakelijk karwei. De beestjes spatten met een vies geluid uit elkaar. De vieze, gelige smurrie droop als een stroom etter langs het blad, langs de tang en binnen de kortste keren ook langs Hylke’s handen.
Hylke vroeg zich af of hij een zwakkeling was, omdat hij al snel stond te kotsen en te duizelen tussen de aardappelplanten. Hij probeerde het nog even, maar na nog een uurtje ging het echt niet meer. Hij vertelde het zijn moeder, maar die was bang voor wat er nu zou gebeuren.
Het leren ging ook niet zo best meer, want Hylke zag nog steeds kevers uit elkaar spatten en de rotzooi over zijn handen druipen.

’s Avonds aan tafel begreep alleen zijn moeder waarom Hylke kokhalzend van tafel wegliep, toen de aardappels werden ingeschept.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Colorado 1958

 1. JWN. zegt:

  Nee dat niet. Wil je dat dan?

 2. Dwarsbongel zegt:

  @JWN: was dit jouw reactie op dit verhaal of jouw antwoord op mijn reactie op jouw verhaal op:
  http://juwieeey.web-log.nl/juwieeey/2006/08/zeven_nutteloze.html#comments
  ?

 3. Alternater zegt:

  @DBL: haar antwoord op jouw reactie.

  Maar voor jou is de moeite lang zo groot niet dan naar mij, toch?

  Was getekend,
  HAF

  En wat betreft die aardappelen, geef mij maar worteltjes….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s