Het Land van de Vrijheid?

Deze week in VARA TV-Magazine een artikel over de start van Al Jazeera International.
Terwijl Amerikaanse media zoveel mogelijk proberen wereldwijd de dienst uit te maken, zich daarbij beroepend op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van pers, proberen diverse Amerikaanse media Al Jazeera International (Engelstalig) uit de Amerikaanse ether te houden.

Een selectieve vrijheid dus, want de werkelijkheid die door Al Jazeera wordt getoond is niet welgevallig voor de machthebbenden in Amerika, tevens de grootste voorstanders van de oorlog in Irak. Oorlog levert sommige mensen geld op, nietwaar?

Inmiddels hebben we allemaal wel vernomen dat Bush er alles aan gelegen is om de terugkomende body-bags met "onze [dooie] jongens" buiten beeld te houden. Dan hebben we het nog niet over het -tigvoudige aantal Irakese burgers die omkomen.
Maar Al Jazeera laat dat zien, en dus wordt deze nieuwszender, eigenlijk niets anders dan een Arabische CNN of Fox News, bestempeld als "Terror Televison" o.a. op de website stopaljazeera.org.

In het VTM-artikel las ik het verwijt dat Al Jazeera als eerste beelden had getoond van in oranje overalls geklede gevangenen. Dat riep bij mij in de eerste plaats beelden op van Guantanamo Bay, waar al jaren mensen zonder proces worden vastgehouden. Maar het ging om westerse gevangenen die door, inderdaad, terroristen, gevangen werden gehouden en zelfs geëxecuteerd.

Al Jazeera werd toen bestempeld als "terroristenzender", omdat terroristen hun videoboodschappen daar afleverden. Wat had je dan gedacht: dat Osama even naar Washington of New York zou fietsen om de tape af te leveren?
Of is het toch ordinaire, cynische broodnijd van grote Amerikaanse concurrenten, die zelf de scoops hadden willen hebben, en presenteren in de gewenste vorm?
Ja, je zou er nog cynisch van kunnen worden!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het Land van de Vrijheid?

  1. Erwin Troost zegt:

    We mogen ook blij zijn met enige zenders die nog informatieve dingen doorseinen tussen al het X-factorgedoe in.

  2. Boarobroorm zegt:

    you guys are really? funny! i love ur videos plz add me as a friend PLZ (if that is a bit much just say seriously, i dont mind)!!!!!!!!!!
    Thundernoob2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s