Zelfdenkend vermogen

Vanmorgen bij het ontbijt kregen we het ineens over Kaïn en Abel, de Bijbelse broers uit Genesis 4. Hoe we daarop kwamen is niet meer te achterhalen, en voor dit verhaal ook niet belangrijk. Zo gaat dat nu eenmaal bij ons.
M. vertelde nog eens het verhaal over haar moeder, Greet, die op een school geweest was, waar nonnen de dienst uitmaakten.

Het verhaal van Kaïn en Abel was aan de orde, de twee zonen van de eerste mensen op aarde, Adam en Eva. Samenvatting voor Bijbelvreemden:
Adam "had gemeenschap" met zijn vrouw, die achtereenvolgens twee zonen baarde.Kaïn werd landbouwer, Abel schapenfokker. Het offer dat Abel aan de Heer bracht werd aanvaard, het offer van Kaïn niet. Kaïn werd boos en sloeg Abel dood.
Vervolgens komt een van de bekendste passages uit de Bijbel. De Here vroeg Kaïn: "Waar is Abel?" en Kaïn antwoordt: "Ben ik mijns broeders hoeder?"
De Here spreekt dan een vloek uit over Kaïn, maar geeft hem een teken mee dat hij niet, zoals Kaïn vreest, zal worden gedood door de mensen die hij onderweg tegenkomt.
Vervolgens wordt Kaïn door de Here verjaagd en hij vestigt zich in een ander land. Daar heeft Kaïn gemeenschap met zijn vrouw en die baart hem een zoon.

De kleine Greet was een bijdehand kind, dat zich helemaal inleefde in het verhaal. Dat niet alleen, ze dacht er ook over na: als Adam en Eva de eerste mensen op aarde zijn, en alleen maar twee zonen hebben, waar komen dan die mensen vandaan die Kaïn dood zouden moeten slaan? En waar komt die vrouw van Kaïn vandaan?
Greet steekt enthousiast haar vinger op, blij dat ze kan laten zien dat ze goed heeft opgelet.
Als ze haar vraag gesteld heeft, heeft ze, voordat ze beseft wat er gebeurt, een pets in haar gezicht te pakken en wordt ze de school uit gestuurd.
Greetje mocht de eerste dagen niet op school komen vanwege deze verregaande brutaliteit

Vandaag las ik in een verslag van de preek van de paus ter afsluiting van de jongerendagen in Sydney : In zijn preek spoorde hij 350.000 jongeren aan de groei van een ‘spirituele woestenij’ in de wereld af te wijzen. "Tegelijkertijd met materiële welvaart ontstaat een innerlijke leegheid, een gevoel van angst en wanhoop", zei hij.
Daarnaast heeft de paus ook in Australië excuses aangeboden voor het misbruik van kinderen door geestelijken, en gezegd dat deze misbruikers gestraft moeten worden.
Toch heb ik nog nooit vernomen dat zo’n misbruiker uit de kerk is gezet, of zelfs maar uit zijn ambt. Wel dat ze overgeplaatst worden, en met hun praktijken verdergaan.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Zelfdenkend vermogen

  1. tagrijn zegt:

    Viel me nog mee dat hij niet zei: Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen…

  2. sylvia zegt:

    Ik kan me dat verhaal nog heel goed herinneren van vroeger! En vond dat ze meer dan gelijk had. En het lef dat ze toonde door dat te zeggen tegen die vooringenomen, voorgeprogrammeerde nonnen, die alles wat de “Kerk” voorschreef voor zoete koek slikten! Sylvia.

  3. jaja de De RK kerk is zo zuiver niet helaas…

  4. Vincent zegt:

    Hulde aan Greetje! Zo jong al zo kritisch. Wat een voorbeeld, zelfs voor nu. Wat is er van Greetje geworden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s