Monnikenwerk

Bij het snuffelen in oude backups vond ik nog een anecdote, die ik het waard vind om verder te vertellen. Op internet zijn Engelstalige versies ruimschoots voorhanden, maar ik vond ‘m niet in het Nederlands, hoewel de vertaling toch niet te moeilijk is.

Een jonge priester werd toegewezen aan een religieuze orde, die als enige taak had om oude religiueze teksten te vertalen en met de hand te kopiëren. Niet lang na zijn aankomst vroeg de nieuwe priester aan de oude abt, die hoofd was van die orde, of het niet mogelijk was dat in het proces van het steeds herhaald kopiëren van kopieën van deze historische geschriften, fouten werden geïntroduceerd die steeds doorgegeven zouden worden, door de eeuwen heen.
De oude priester fronste en dacht een tijdje diep na. Hij gaf tenslotte toe dat het mogelijk was. Hij besloot om een tekst uit te kiezen en daarmee het archief in te duiken om die te vergelijken met het origineel.
Meerdere dagen gingen voorbij en de oude priester bleef begraven in de archieven. De andere leden van de orde begonnen zich zorgen te maken. Uiteindelijk besloten ze hem te storen bij zijn onderzoek, om te zien of hij nog wel in orde was.
Bij het betreden van de archieven vonden ze hem met zijn hoofd in zijn handen, onbedaarlijk snikkend.
De jonge priester schoot direct op hem toe om hem te troosten, en vroeg: "Wat is er mis, vader?" De oude abt keek naar hem op en door zijn tranen heen antwoordde hij: "Er stond het woord ‘celebratie’, niet ‘celibaat’…"

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

7 reacties op Monnikenwerk

 1. HUUB zegt:

  mooie annekedote…

 2. Pasula zegt:

  Hahahaha geweldig! 😀

 3. Mooi inderdaad hahahah.
  Off topic, zou inderdaad een mooie naam zijn voor en lesbische caranavals vereniging hahahahahah.

 4. Brimstone zegt:

  Was er laatst niet net zoiets met “scheidde” en “schiep”? Eén woord een wereld van verschil, zelfs een vergeten of te veel geplaatste komma kan al veel te weeg brengen.

  Het is een prachtig verhaal.

 5. Dwarsbongel zegt:

  @Brimstone: zo ken ik ook het verhaal, dat er ooit een ruimtecapsule zijn doel gemist heeft en naar “outer space” verdwenen is, omdat in het FORTRAN-programma ergens een dubbele punt stond in plaats van een punt-komma (of omgekeerd)…

 6. Erwin Troost zegt:

  Geweldig dit! Ik heb hier een boekje vol met goddelijke grappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s